Nina Garcia: Mala crna knjiga stilaUz kozmetiku i modu knjige su moja veelika ljubav pa je prirodno da i o njima pišem na svome blogu.
U rubrici Books To Read pisat ću o knjigama o kozmetici i modi, ali naći će se i pokoja s područja beletristike ili klasične književnosti za koju smatram da je vrijedi pročitati :D


Za danas sam odabrala Malu crnu knjigu stila Nine Garcie, knjigu koju svaka modna početnica u potrazi za svojim jedinstvenim stilom mora imati u svojoj biblioteci.

Ja sam svoju prije par godina dobila od mame za Božić :)

Knjiga je u izdanju Algoritma i možete je pronaći po cijeni od 99 kn ili u svakoj bolje opremljenoj gradskoj knjižnici. 

Ako ste već duboko zagazili u modne vode, u ovoj knjizi nećete pronaći ništa novo, ali uvijek se dobro prisjetiti osnova.

Nina Garcia je bivša modna urednica časopisa Elle, modna urednica  časopisa Marie Claire i jedan od sudaca reality showa Project Runway. 

Ovo je prva knjiga modne insajderice, a slijede je još tri, Stotka, The style strategy i Look Book. 'Moda prolazi, stil je vječan.' - Coco Chanel

Knjiga se sastoji od šest poglavlja.

U prvom poglavlju, Budi svoja muza, govori o tome da se trebate odijevati samo za sebe i ni za koga drugoga, biti muza samoj sebi i razviti svoj osobni jedinstveni stil.

'Stil dolazi od toga da znate tko ste i tko želite biti u svijetu: on ne dolazi od toga da želite biti netko drugi ili da želite biti mršaviji, niži, viši ili ljepši. Mnoge od najelegantnijih žena na svijetu nisu bile velike ljepotice, ali su sve naveliko crpile iz izvora samopouzdanja.' 

'Moda se može kupiti. Stil morate imati.' - Edna Woolman Chase 

U drugom poglavlju, Osnove, nabraja deset osnova koje će vam pomoći da postanete stilska ikona.

Jer kako kaže:
'Stilska ikona zna kako odabrati, investirati u 'kostur', kupovati teatralno, vrhunsku važnost cipela i snagu modnih dodataka, dobrog krojača, kako ne biti žrtvom mode, da nije stvar u novcu, kako stvari kombinirati i kako biti nesavršen.'

Treće poglavlje posvećeno je nadahnuću.

'Oni koji ne žele ništa imitirati ništa ne proizvode.' - Salvador Dali


'Povijest mode nam kazuje da čak i 'izvori' imitiraju nekoga ili nešto. Oni iz svijeta preuzmu neku ideju, prilagode element te slike i onda ga usvoje. Kod umjetnika i dizajnera nadahnuće nema granica. Naći će ga svugdje.'

U ovome poglavlju navodi filmove, glazbenike, zemlje i umjetnike iz kojih možemo crpiti inspiraciju.

Moram dodati da mi je ovo najdraže poglavlje, posebno podnaslov Stil i film jer navodi petnaestak starih filmova koje vrijedi pogledati i crpiti modnu inspiraciju iz njih, a ja volim stare filmove. U četvrtom poglavlju, Što odjenuti kad..., savjetuje što odjenuti u svakoj prigodi od vjenčanja, razgovora za posao, trudnoće do upoznavanja dečkovih roditelja i putovanja avionom.

U petom poglavlju donosi Insajderske savjete i trikove. To je skup mini intervjua s poznatim osobama iz svijeta mode koji daju svoje insajderske savjete.

I za kraj, u šestom poglavlju se nalazi Vodič kroz modu, desetljeće za desetljećem u kojem ukratko opisuje trendove koji su obilježili dekade 20. stoljeća. 

Knjiga ima 160 stranica, sadrži brojne ilustracije i citate poznatih osoba i možete je pročitati u jednom danu.

Ako već niste, svakako preporučujem da je prolistate, možda saznate nešto novo i pronađete inspiraciju.


* Svi navodi i citati preuzeti su iz knjige


Jeste li pročitali ovu knjigu? Hoćete li? Volite li čitati knjige o modi i kozmetici? 4 komentara :

 1. Zapravo nikada nisam pročitala knjigu o modi (ako izuzmem biografije i romane sa biografskim elementima uglavnom poznatih kreatora). Nalazim ovu tvoju preporuku vrednom, a tekstom si me već zainteresovala da je nabavim i pročitam :).

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hehe baš mi je drago. Knjiga je zgodna za pročitati :D

   Izbriši
 2. super mi se čini ova knjiga i korisnom.. mislim da bi bila super vodič za mene, jer se često izgubim u trendovima, nakupujem hrpu stvari koje ne mogu iskombinirati s ničim,,
  Hvala na preporuci xD

  OdgovoriIzbriši

My Instagram


Copyright © Sweet About Me. Designed by OddThemes